Natriumbeperkt Dieet

Natriumbeperkt dieet

Een natriumbeperkt (in de volksmond zoutarm genoemd) dieet wordt voorgeschreven bij verhoogde bloeddruk en bij nierziekten. Bij een gewijzigde hormoonhuishouding is een natriumbeperkt dieet soms ook noodzakelijk.

Algemene richtlijnen voor het natriumbeperkte dieet zijn:

gebruik geen keukenzout;
producten zoals bouillontabletten, aroma, jus-poeder, ketjap, sambal, selderijzout en samengestelde specerijen, bevatten heel veel keukenzout en zijn verboden;
voedingsmiddelen waar tijdens de bereiding veel keukenzout aan is toegevoegd;
bij een matig of streng natriumbeperkt dieet moet ook het gebruik van de volgende voedingsmiddelen beperkt worden: ‘gewoon’ brood, ‘gewone’ kaas, alle soorten vleeswaren, melk en melkproducten.

Voeding afvallen dieet gezondheid
 

Aandachtspunten voor het bereiden van een natriumbeperkt dieet zijn:

gebruik veel kruiden;
bak ui, paprika, tomaat, champignons, wortel of een beetje knoflook mee;
ga bij de bereiding van soep uit van een zelf getrokken bouillon;
kook groenten kort en in weinig water;
kies groenten die van nature veel smaak hebben;
gebruik veel rauwkost;
kook de aardappelen in de schil of pof ze in aluminiumfolie;
geef zoutarm brood meer smaak met sla, tomaat, komkommer of radijs.