Energieverrijkt Dieet

Energieverrijkt Dieet

Een energieverrijkt dieet wordt voorgeschreven aan mensen die in een slechte voedingstoestand verkeren. Dit kan zijn na een grote operatie, bij kanker, bij anorexia nervosa of ondervoeding. Meestal wordt een energieverrijkt dieet gecombineerd met een eiwitverrijkt dieet.

Het energieverrijkte dieet bestaat uit een aantal richtlijnen:

Kies producten waar veel calorieën in zitten.
Kies voor volvette kaas, volle melk en roomboter. Neem mayonaise in plaats van halvanaise. Neem gewone frisdrank in plaats van de light-varianten.

Vul de voeding aan met extra’s.

Je kunt de maaltijden bereiden met extra’s als opgeklopte room, crème fraîche, roomboter en dergelijke om er meer voedingswaarde aan toe te voegen.

Las extra maaltijden in.

Neem naast de drie hoofdmaaltijden ook drie kleine tussenmaaltijden.

In plaats van vaste, vloeibare gerechten kiezen.

Van vloeibare gerechten kun je meer nemen en zit je minder snel vol. Denk aan drinkontbijt, pap, volle yoghurt, roomsoep en dergelijke.

Gebruik dieetproducten.

Vul je maaltijden aan met een dieetproduct als drinkvoeding of preparaten in poedervorm om extra calorieën binnen te krijgen.
Minimaal dien je dagelijks het volgende te eten (richtlijn voor volwassen persoon):

Vijf tot zeven sneetjes brood, 3 tot 5 aardappelen, 2 tot 3 bekers zuiveldrank, 3 tot 4 groentelepels groente, 2 stuks fruit, 1 tot 2 plakken volvette kaas, 1 tot 2 plakken vleeswaar, 100 gram vlees, tofu, vis of kip, roomboter voor elke boterham en koken(olie of bak-en braadproduct mag ook), anderhalf liter vocht.