Dieet


Dieet betekent “leefregel” en zijn er in vele uitvoeringen

Onder een dieet verstaan, we voor alle duidelijkheid, geen voedingsadvies. Dieet is een voeding die aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu.
Het woord dieet komt ook van het Griekse woord diatia. Dit betekent dan ook “leefregel”. Het vasthouden aan een individueel patroon van voeding!


Een dieet kan bestaan uit aanpassingen in één of meer voedingsstoffen, maar er kan ook een aanpassing in consistentie nodig zijn. Diëten waarbij de voeding afwijkt van de normale voeding door de hoeveelheid energie, eiwit, koolhydraten of natrium komen het meeste voor.

Er zijn in eerste aanleg twee soorten diëten:

1.Voedingsstofbeperkende diëten

-Een energiebeperkt dieet: beoogt gewichtsverlies.
-Anderszins beperkte diëten: bevatten een relatief lage dosering
van (een) bepaalde voedingsstof(fen)

2.Voedingsstofverrijkende diëten

-Het energieverrijkte dieet: beoogt gewichtstoename
-Anderszins verrijkte diëten; bevatten een relatief hoge dosering
van (een) bepaalde voedingsstof(fen)


Door de grote populariteit van energiebeperkte diëten is de term dieet daarmee bijna synoniem geworden, maar zoals voorgaande uiteenzetting aantoont, beogen sommige diëten gewichtsverlies, maar andere net gewichtstoename of een beperking/verrijking op een niet-energetisch gebied.


Er zijn drieërlei redenen om een dieet te volgen.
Ten eerste zijn er cosmetische of medische redenen, zoals bij overgewicht, suikerziekte, allergie, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, waarvoor een dieet gevolgd wordt.
Een tweede reden kan zijn dat men met een dieet een bepaald religieus of spiritueel doel nastreeft, zoals onreinheid of taboes mijden of het leven respecteren. Zo kennen bijvoorbeeld het jodendom, hindoeïsme en islam specifieke diëten, die nog kunnen verschillen al naargelang de orthodoxie van de stroming binnen de desbetreffende religie. In allerlei religies kent men ook diverse diëten die men volgt omdat ze worden voorgeschreven in de diverse religieuze geschriften. Zulke diëten kunnen soms deels overlappen met het bovenbeschreven spirituele dieet.
Een laatste reden is om dieren zo veel mogelijk leed te besparen, zoals bij vegetarisme en veganisme. Deze motivatie om een dieet te volgen kan echter ook spiritueel en/of ecologisch geïnspireerd zijn.


Over het Paleo Dieet

Wat is het Paleo dieet?

Het paleo dieet is een kijkje in de keuken van onze voorvaders. Lang verhaal kort – het komt erop neer dat je meer natuurlijke voeding gaat eten als dat je nu doet. Ons lichaam is hier namelijk op ingesteld, maar in het tijdperk waarin we nu leven kun je op elke hoek van de straat eten krijgen.
En om ons eten houdbaar te maken gooien we er een boel met troep in. Niet zo best… Evenals de suikers, het zout en de koolhydraten die in al ons bewerkte voedsel zitten en waar het overgrote deel van de Nederlanders zich elke dag mee vol eet.

En nee, ik bedoel niet alleen de chips, koekjes en toetjes. Maar juist ook de dingen waarvan een hoop mensen zich niet bewust zijn dat het “slecht” voor je is.
Gevolg is een steeds groter wordende groep met Nederlanders met (fors) overgewicht. Het paleo dieet kan hier iets aan doen!

Het paleo dieet gaat terug in de tijd van onze paleo voorouders, en de gedachte dat deze mensen waarschijnlijk helemaal nog niet zo gek waren. Zij wisten dat hun lichaam het beste functioneert als ze voedsel aten dat niet bewerkt was.
Eigenlijk wisten ze niet beter, want dit voedsel was voor hun niet beschikbaar.
Zij aten, wat wij als mensen zijnde behoren te eten van moeder natuur.

Waarom is het Paleo Dieet Populair?

Of eigenlijk waarom zou het populair moeten worden in Nederland, aangezien dit dieet in Amerika een enorme opmars heeft gemaakt.
Het is simpel. Ik kan in een zin zeggen hoe dit dieet werkt. En daarom is het gemakkelijk om te volgen. In het paleo dieet focus je op de kwaliteit van de voeding die je eet, en niet de hoeveelheid. Dit betekend geen calorieën tellen, geen weegschalen en meer focus op kwaliteitsvoedsel.
Het werkt. Ik heb nog GEEN verhalen gelezen van mensen die niet zijn geholpen met het paleo dieet. In ieder geval niet op alle sites die ik ben tegen gekomen tijdens het zoeken van informatie (see for yourself).
De populariteit van dit dieet komt omdat mensen zich gaan realiseren dat als je je “boerenverstand” gebruikt je zelf ook wel kunt nagaan hoe we met zijn allen in deze obesitas / overgewichts-tijdperk terecht zijn gekomen. En dat wanneer we weer back naar onze “roots” gaan en het paleo dieet in de praktijk gaan volgen dat we zien – dat het echt werkt!


Hieronder interessante media die zich bewezen hebben als handvat bij een goed dieet!
Klik op de afbeeldingen voor meer informatie!

paleorev-boek

Paleo Revolutie Goud €47,00

1334148374_11741_Cursus-Box-40-dagen-zonder-suiker

Cursus 40 Dagen Zonder Suiker €67,00

1376888835_33280_400x377x101paleorecep_jpg_pagespeed_ic_UiXwXz1VLg

101 Paleo Recepten €37,00